آشنایی با جوش کاری برق

جوشکاری برق چیست؟

جوشکاری برق فرایندی است که طی آن فلزات پس از ذوب شدن به هم متصل می شوند. طی این عملیات فلزها توسط حرارت یا فشار و یا گاهی هر دوی آن‌ها ذوب می‌شوند و سپس با مواد فیلر به یکدیگر پیوند داده می‌شوند. جوشکاری برق در واقع فرآیند اتصال فلزات به یکدیگر به وسیله ی حرارت است. حرارت لازم برای این فرآیند توسط برق تامین می‌شود. این نوع جوشکاری بسیار قدیمی است و توسط فیزیکدان معروف تامسون ابداع شده است. برای انجام جوشکاری برق به وسیله ای به نام دینام احتیاج داریم. وظیفه‌ی دینام این است که جریان مورد نیاز برای جوشکاری را آزاد کند. در ادامه بیشتر با این نوع جوشکاری آشنا می‌شویم.

جوشکاری برق
جوشکاری برق

انواع جوشکاری برق

جوشکاری MIG، جوشکاری TIG و جوشکاری استیک انواع مختلف جوشکاری قوسی به شمار می‌آیند. جوشکاری ARC، نوعی از جوشکاری است که در آن قوسی الکتریکی بین الکترود و قطعه کاری تشکیل می‌شود. در بسیاری از روش‌های جوشکاری بین الکترود و قطعه‌ی کاری وسیله ای استفاده می‌شود تا از یکنواختی نقطه جوش حفاظت شود، از آلودگی نقطه جوش جلوگیری شود، کیفیت جوش بالا برود و طول عمر قوس الکتریکی تثبیت بشود. در خدمات جوشکاری سیار در تهران ما این نوع جوشکاری متناسب با نیاز مشتری به بهترین کیفیت انجام می‌شود. ارائه انواع خدمات جوشکاری از جمله آرگون، برق، استیل و co2 در دستور کار فعلی وظایف ما است. اما ببینیم بهترین شیوه برای انجام این نوع جوش چیست؟

طرز صحیح جوشکاری برق

خرید کلاه جوشکاری

جرقه و نور بسیار زیاد طی فرآیند جوش کاری صدمات زیادی به چشم وارد می کند. حتی برآده های آهن و جرقه ها ممکن است وارد چشم نیز بشوند. پس عاقلانه است که از یک کلاه جوش با قابلیت تاریکی خودکار استفاده کرد.

دستکش‌های جوشکاری ضخیم تهیه کنید

طی عملیات جوشکاری دست‌ها ممکن است به سبب قرار گرفتن در معرض گرما، پرتوها و یا شوک‌های الکتریکی آسیب ببینند. دستکش‌های جوشکاری از این صدمات جلوگیری می‌کنند. جنس این دستکش‌ها معمولا از پوست گاو و خوک تهیه می‌شود و پوشیدن آن‌ها در حین جوشکاری ضروری است.

پیشبند چرمی بپوشید

فایده‌ی پیشبند این است که از افتادن جرقه روی بدن یا لباس شما و به وجود آمدن آتش سوزی جلوگیری می‌کند. جنس این پیشبند باید از چرم باشد.

کار در مکانی با تهویه مناسب

در حین جوشکاری گازها و ذرات سمی هوا را آلوده می‌کنند. به همین دلیل لازم است گه جوشکاری برق یا در مکان‌های کاملا باز انجام شود و تمام درب و پنجره‌ها هنگام جوشکاری باز باشد. لازم به ذکر است که جوشکاری هرگز نباید روی ورق‌های گالوانیزه انجام شود، در غیر این صورت گازهای بسیار سمی در فضا تولید خواهد شد.

قبل از شروع کردن موتور جوش را بررسی کنید

تمامی سیم‌ها و اتصالات موتور جوش باید بررسی شوند و از سلامت آن‌ها باید اطمینان کسب شود. اگر قطعه‌ای سوخته یا آسیب دیده در دستگاه وجود داشته باشد، باید تعمیر یا تعویض شود.

جوش برق
جوش برق

آموزش جوشکاری برق

برای آموزش جوشکاری برق کار با دستگاه جوش برق میگ در مثال آورده شده است. از آمادگی دستگاه اطمینان کسب کنید. مطمئن شوید دستگاه یک سیم بر قرقره داشته باشد. نوک انبر جوشکاری باید به دقت و با درستی به انبر وصل شده باشد. مخزن گاز پوششی نیز باید به شکل درست قرار داده شده باشد. موتور جوش میگ انبرکی دارد که باید به میز کار متصل شود تا جوشکار را از خطر برق گرفتگی به وسیله‌ی لمس میز محافظت کند. با یک دست خود تفنگ را بگیرید و انگشت سبابه‌ی خود را طوری نگه دارید که آماده‌ی دکمه زدن باشد و دست دیگر خود را برای کنترل جهت تفنگ روی میز بگذارید. تفنگ جوشکاری را با زاویه‌ی 20 درجه نسبت به فلز نگه دارید. نگه داری تفنگ در این درجه باعث می‌شود بتوانید به درون فلز نفوذ کنید. موتور جوش را روشن کنید و دکمه را فشار دهید. کلاه جوش خود را روی سر بگذارید و دکمه‌ی روی انبر را بفشرید. با این کار یک جرقه‌ی کوچک در سر تفنگ ایجاد می‌شود. در مرحله‌ی بعد تفنگ را به آرامی روی فلز بکشید تا جوش تشکیل بشود. هنگام جوشکاری با انبر دایره‌های کوچکی ایجاد کنید. با کشیدن این دایره‌ها در حین حرکت به فلز نفوذ نمایید. پس از اتمام جوشکاری دکمه را رها کرده و موتور جوش را خاموش نمایید. دقت کنید که اگر تفنگ جوشکاری را آهسته‌تر از حد استاندارد حرکت دهید امکان دارد سوراخ هایی در فلز ایجاد کند. در صورت سریع‌تر تکان دادن تفنگ نیز به علت نرسیدن گرمای کافی به فلز، عمل ذوب به خوبی انجام نمی‌شود و جوش استحکام لازم را نخواهد داشت.

بیشتر بدانید: در مقاله آموزش جوشکاری مطالب بسیار مفیدی در مورد این حرفه گفته شده است. خواندن آن به شدت توصیه می‌شود.

اصول جوشکاری برق

فلز باید قبل از شروع جوشکاری از هرگونه گرد و غبار، رنگ و زنگ آهن پاک بشود. برای پاک کردن فلز می‌توان از سمباده 80-grit، برس سیمی، یا دستگاه سنگ فرز با صفحه تخت استفاده کرد. دقت کنید که سنگ فرز ممکن است فلز های ظریف را بشکند.
در صورت کار با فلزهای ضخیم نیز باید از ساییدگی کامل گوشه‌های فلز اطمینان حاصل کرد. رنگ و زنگ آهن مانع اتصال الکتریکی ایجاد شده به وسیله ی موتور جوش می شود، بنابراین باید آن را با استون تمیز کرد. قبل از شروع جوشکاری تمام سطح فلز را پاک کنید و مطمئن شوید سطح خشک است و استونی روی آن باقی نمانده است.

جوشکاری برق با الکترود دستی

این نوع از جوشکاری با استفاده از ایجاد یک قوس الکتریکی بین الکترود و فلز شروع می شود. در ادامه واکنشی شیمیایی به وجود می آید که فلز ها را ذوب کرده و آن ها را به هم متصل می‌کند. جوشکاری الکترود دستی به وسیله‌ی انواع مختلفی از ابزار ها انجام می‌گیرد که مهم ترین این ابزارها دستگاه جوش است.

جوشکاری برق بدون الکترود

در دستگاه‌های جوشکاری بدون الکترود، سیم جوش حذف شده و همین امر هزینه‌ها را تاحد زیادی کاهش داده است. زمانی که قرار است دو میله توسط این نوع دستگاه جوش به هم متصل شوند، باید سر هر دو میله صاف و صیقلی بوده و خراش، زخم، خوردگی و زنگ زدگی نداشته باشد.

کلام پایانی

جوشکاری برق فرآیندی بسیار مفید و پرکاربرد در صنعت است. انواع مختلف این نوع از جوشکاری پاسخ گوی نیاز افراد و صنایع در زمینه‌های مختلف است. لازم به ذکر است که به علت خطرات فراوانی که هنگام جوشکاری برق افراد را تهدید می‌کند، باید حتما از موارد ایمنی ذکر شده استفاده کرد.

4.8/5 - (24 امتیاز)

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *