الکترود جوشکاری چیست؟

الکترود جوشکاری چیست و چه کاربردی دارد؟

الکترود جوشکاری یکی از ضروری‌ترین تجهیزات جوشکاری است که بدون آن عملا این فرایند غیر ممکن است. وظیفه‌ی اصلی این الکترودها انتقال جریان الکتریکی از دستگاه جوشکاری به فلز  و پر کردن فضای خالی بین دو قطعه‌ای است که قصد اتصال آن‌ها را به یکدیگر داریم.  بدون وجود این قطعه جوشکاری عملا غیر ممکن است و این را هم باید بدانید که الکترودها دارای انواع مختلفی هستند که هر یک استفاده‌ی خاص خود را دارد. اگر به حوزه جوشکاری علاقه‌مند هستید و به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد این صنعت پرکاربرد هستید، خواندن این مقاله و آشنایی با انواع الکترودهای جوشکاری را به شدت به شما پیشنهاد می‌کنیم. 

الکترود جوشکاری
الکترود جوشکاری

الکترود جوشکاری چیست؟

قطعه‌هایی که از دو بخش فلزی و غیر‌فلزی تشکیل می‌شوند که یک سمت آن‌ها به بخش غیر فلزی متصل می‌شوند و بخش دیگر در تماس با قطعه جوشکاری قرار می‌گیرند را الکترود می‌گویند. زمانی که عملیات جوشکاری آغاز می‌شود، بخش غیر فلزی را به جریان برق وصل می‌کنند و از آنجا که الکترود یک سیم از جنس فلز است و با پوشش فلاکس پوشانده شده در بهبود عملکرد جوشکاری بسیار موثر است. در واقع در حین عمل جوشکاری الکترود ذوب می‌شود و به عنوان پر کننده فضای خالی بین قطعات قرار می‌گیرد و آنها را به یکدیگر محکم می‌چسباند. آنچه که باعث پایداری قوس الکتریکی می‌شود، جنس پوشش الکترود‌ها است. الکترودها در دسته بندی‌های مختلفی وجود دارند که در ادامه به بررسی مهم‌ترین و پرکاربردترین آن‌ها خواهیم پرداخت:

اگر ساکن تهران هستید و برای ساخت و یا تعمیرات وسایل مورد نیاز خود به دنبال جوشکار می‌گردید، می‌توانید از خدمات جوشکاری سیار در تهران ما استفاده کنید. کارشناسان ما در سریع‌ترین زمان ممکن به محل اعزام می‌شوند تا درخواست شما را انجام دهند.

کاربردهای الکترود جوشکاری

در واقع کاربرد اصلی الکترود آهنگری و جوشکاری در اتصال قطعات فلزی به وسیله جریان الکتریکی است که در قبل هم به صورت مفصل در مورد آن توضیح دادیم. اما این کار چگونه انجام می‌شود. الکترود در فرایند انتقال جریان الکتریکی ذوب می‌شود. پس از ذوب شدن در بین فضای خالی دو قطعه قرار می‌گیرد و محکم آن‌ها را به یکدیگر وصل می‌کند. جنس الکترود معمولا بر اساس نوع جوشکاری انتخاب می‌شود اما درکل با هر نوع جنسی هم که باشد، کاربرد یکسانی در این صنعت دارند.

انواع الکترودهای جوشکاری

الکترودهای جوشکاری بسته به نوع کاربرد، محل استفاده، درجه حرارت، ابعاد و میزان درجه حرارت مورد نیاز به انواع مختلفی تقسیم می‌شود که جوشکاران بر اساس نوع کاری که می‌خواهند انجام دهند، یکی از انواع آن را انتخاب می‌کنند. البته این نکته را هم بهتر است، بگوییم که متخصصان این حوزه بر سر دسته بندی انواع الکترود نظرات مختلفی دارند. عده‌ای بر اساس نوع مصرف و برخی بر اساس نوع پوشش آن را طبقه‌بندی می‌کنند. ما در این نوشته هر دو نوع را برایتان توضیح می‌دهیم.

بیشتر بدانید: با انواع جوشکاری و کاربرد هر یک آشنا شوید.

الکترود مصرفی

الکترودهای مصرفی کاردبرد زیادی در صنعت ندارند و دلیل آن هم بیشتر به داشتن نقطه ذوب پایینش برمی‌گردد. فولاد کربن و نیکل از جمله مواد سازنده این نوع الکترود است که وزن مناسبی را به آن می‌دهند. این نوع محصول به دو صورت روکش‌دار و بدون روکش ساخته می‌شود که هر یک کاربردهای متفاوتی دارند.

اگر می‌خواهید در مورد جوشکاری اطلاعات کافی به دست آورید، مقاله‌ی جوشکاری چیست؟ موجود در سایت را حتما بخوانید. در این مقاله به صورت مفصل در رابطه با این صنعت توضیح داده شده است.

الکترودهای مصرف نشدنی

این نوع الکترود به دلیل داشتن نقطه ذوب بالا در صنعت بسیار کاربرد دارد. عمده استفاده الکترود مصرف نشدنی در جوشکاری گاز بی اثر تنگستن و قوس کربن است. به این دلیل اسم این نوع رامصرف نشدنی گذاشته‌اند که در عملیات جوشکاری ذوب نمی‌شود و در پر کردن فضای خالی بین دو قطعه نقش زیادی ندارد.

انواع الکترود جوشکاری
انواع الکترود جوشکاری

انواع الکترود بر اساس نوع پوشش

الکترودها می‌توانند روکش‌های متفاوتی داشتند و این هم یکی دیگر از فاکتورهای تاثیر گذار در طبقه‌بندی آن‌ها به حساب می‌‌آید. از جمله این پوشش‌ها عبارت است از:

الکترود چدن

برای جوشکاری چدن و اتصال آن به فولاد از الکترود استفاده می‌کنند که ترکیبی از نیکل و آهن است. از آنجایی که فلز جوش این الکترود پایداری بیشتری نسبت به الکترود نیکل خالص دارد می‌توان در اتصال چدن‌های نشکن، چدن چکش خوار سفید و چدن چکش خوار سیاه و یا برای اتصال آنها به قطعات فولاد مس و آلیاژهای نیکل استفاده کرد که بسیار هم پر کاربرد هستند. توجه داشته باشید که در هنگام استفاده از الکترود چدن سطح خارجی از هرگونه آلودگی پاک شود و به ترک‌هایی که در اثر تنش میان چدن با انقباض گرده جوش پیدا می‌شوند با جوشکاری‌های فاصله دار برطرف شوند. یک نکته مهم را به خاطر بسپارید که پس از جوشکاری بهتر است به آرامی بر روی گرده‌ها چکش بزنید. میزان حرارت قطعه در هنگام جوشکاری نباید از حدود تحمل دست گرم‌تر باشد. بنابراین می‌توانید این گزینه را به راحتی کنترل کنید.

الکترودهای سلولزی

الکترودهای سلولزی در جوشکاری پاس ریشه خطوط لوله انتقال نفت و گاز و سیالاتی که در فضای باز انجام می‌شوند کاربرد دارند. چرا که در زمان سوختن مقدار زیادی هیدروژن و اکسید آزاد می‌کنند. گازهای های حاصله قوس الکتریکی را از نفوذ گازهای مخرب و آسیب به کار محافظت می‌کنند. این الکترود‌ها نفوذ پذیری زیادی دارند و سرباره آنها چون نازک است به راحتی از روی گرده جوش جدا می‌شود. زمانی که می‌خواهید قوس بسیار محکم و پایداری داشته باشید می‌توانید از الکترودهای سلولزی استفاده کنید.

الکترودهای قلیایی

در فرآیند جوشکاری با الکترودهای دستی، الکترودهایی با پوشش قلیایی بسیار کاربرد دارد. کیفیت و ویژگی‌های مکانیکی آنها سبب شده است که امروزه الکترودهای قلیایی طرفداران خود را داشته باشند. از آنجایی که پوشش‌های قلیایی نیاز به رطوبت برای حفظ پایداری خود ندارند احتمال ترک خوردگی‌ها در مجموعه کار جوشکاری بسیار کم است. با این حال جهت اطمینان از حداقل بودن رطوبت شان پیش از استفاده آن‌ها را تحت بازپخت در کوره قرار می‌دهند.

الکترود تنگستن

پوشش این نوع الکترودها اغلب از جنس آلیاژ تنگستن بوده و حوضه مذابی که توسط گازهای نجیب مانند آرگون یا هلیوم محافظت می‌شوند در این نوع الکترودها کاربرد دارند. از آنجایی که این روش و استفاده از الکترود تنگستن سرعت جوشکاری پایینی دارد و از طرفی در جوشکاری بعد زمان بسیار اهمیت دارد، این فرایند یکی از پر هزینه‌ترین انواع جوشکاری است که اکثراً در مقیاس‌های بزرگ از این روش استفاده می‌کنند. در استفاده از الکترود تنگستن میزان نرخ رسوب و سرعت جوشکاری کمتر از دیگر روش‌هاست و ویژگی دیگر الکترود تنگستن این است که این الکترود حساسیت زیادی نسبت به آلودگی فلزات پایه نشان می‌دهد. از دیگر مزایای استفاده از الکترود تنگستن این است که می‌توان روی جوش کنترل داشت و کیفیت بی نظیر آن، ظاهر ممتاز و متفاوتی را برای قطعه جوشکاری شده به وجود می‌آورد. خوب است بدانید که پس از استفاده از الکترود تنگستن در جوشکاری نیاز به تمیزکاری پس از جوش وجود ندارد.

الکترود مناسب اسکلت‌های ساختمانی و فلزی

در ساخت اسکلت‌های فلزی و جوشکاری باید الکترود مناسبی را انتخاب کنید. به همین منظور توجه به چند نکته مهم را در دستور کار خود قرار دهید. در تهیه الکترود توجه کنید که چه نوع جوشکاری قرار است، انجام شود. به طور مثال در جوشکاری لوله از جوش‌های نفوذی استفاده می‌شود و مهم است که الکترود مقدار نفوذ بالایی داشته باشد. از طرف دیگر هزینه انجام پروژه ممکن است ما را در تهیه الکترود محدود کند. در بعضی موارد دیده شده است که مهارت جوشکار زیاد نبوده و فقط می‌تواند با برخی از الکترودها کار کند اما بعضی دیگر از جوشکارها هستند، آنقدر مهارت دارند که می‌توانند با هر نوع الکترودی کار جوشکاری را انجام دهند. پیش از تهیه الکترود با جوشکار مشورت کنید و یا این وظیفه را بر عهده جوشکار بگذارید. توجه داشته باشید که در جوشکاری لوله گاز و آب خانگی که فشار پایینی به نسبت صنایع دارند، قطر الکترودهای کوچکتر می‌تواند مناسب باشد. آمپر مورد نیاز برای جوشکاری اسکلت ساختمان را نیز بررسی کنید. امروزه روی جعبه محصول، آمپر آن درج شده است و اصولاً الکترود های ۴ و ۵ می‌تواند، گزینه‌های خوبی باشد.

زاویه دهی به الکترود

با توجه به زاویه الکترود یک نکته مهم و اساسی در زمان جوشکاری که بسته به سطح کار و امتداد جوش متغیر است، زاویه کار است و به معنی زاویه الکترود با خط عمود بر جوش در صفحه عرضی گفته می‌شود. هرچه زاویه درست انتخاب شود، ذرات حبس شده سرباره در جوش کمتر می‌شوند. یک جوشکار با تجربه و ماهر می‌تواند زاویه دهی به الکترود را به نحو احسن انجام دهد. توجه داشته باشید که انتهای الکترود به مقدار کافی به قطعه نزدیک باشد به بیان دیگر طول قوس نباید از قطر هسته بیشتر باشد.

جوشکاری بدون الکترود

امروزه دستگاه‌های جوش با تکنولوژی‌های پیشرفته و روز دنیا ساخته شده‌اند که بدون الکترود می‌توانند عمل جوشکاری را به نحو احسن انجام دهند. مهم‌ترین انقلابی که در این زمینه رخ داد کاهش هزینه‌های جوشکاری بود. از مزیت‌های دیگر دستگاه‌های جوشکاری بدون الکترود، کیفیت و کارایی بالای آنها می‌توان اشاره کرد. از افزایش سرعت عمل در جوشکاری است. از دیگر مزایای دستگاه‌های جوش بدون الکترود این است که هم برای فرد جوشکار و هم برای مشتری بسیار مقرون به صرفه است. این نوع دستگاه‌های جوش اصولاً سبک و کم وزن هستند و به راحتی می‌توان آن‌ها را جابجا کرد.

بهترین مارک الکترود جوشکاری

اگر کمی در بازار موجود بگردید، آنقدردر برندهای تولیدی الکترود تنوع است که سردرگم می‌شوید. به همین دلیل انتخاب بهترین الکترود از یک برند خوب همواره یکی از دغدغه‌های اصلی فعالان این حوزه بوده است. اگر خرید بهترین مارک الکترود به شدت برای شما مهم است، بهتر است با کارشناسان باتجربه در این حوزه صحبت کنید. آن‌ها با توجه به نوع جوشکاری شما به خوبی می‌دانند چه برندی معرفی کنند. بر اساس تحقیقاتی که تاکنون ما انجام داده‌ایم، برندهای رتیلی با پودر آهن و E6011 از جمله بهترین و پرطرفدارترین مارک الکترودهای جوشکاری شناخته شده‌اند.

قیمت الکترود جوش کاری

الکترودها قیمت‌های متفاوتی دارند. برند سازنده، ابعاد، نوع جوشکاری و شرایط اقتصادی بازار از جمله فاکتورهای مهمی است که به شدت در تعیین قیمت خرید این محصول تاثیر دارند. بنابراین نمی‌توانیم قیمت دقیقی در این قسمت برای شما بیان کنیم. هر موقع که تصمیم به خرید الکترود داشتید، کافیست با فروشگاه‌های معتبر تماس بگیرید و پس از دریافت مشاوره در رابطه با نوع الکترود انتخابی از قیمت آن‌ها اطلاع پیدا کنید. همچنین می‌توانید با کمی جستجو در گوگل لیست قیمت انواع الکترودهای جوشکاری را به دست آورید.

خرید الکترود جوشکاری

فروشگاه‌های معتبر بسیاری هستند که حالا چه به صورت سنتی و چه اینترنتی در زمینه خرید و فروش انواع الکترود فعالیت می‌کنند. امکان خرید ازاین فروشگاه‌ها به صورت تکی و عمده وجود دارد. البته بستگی به فروش هر یک دارد که تا جایی که ما دیده‌ایم، به هر دو صورت محصولات خود را می‌فروشند. کافیست برای خرید مطمئن‌تر فقط به فروشگاه‌های معتبر سر بزنید.

سخن آخر

در این نوشته سعی کردیم به صورت جامع در مورد الکترود جوشکاری صحبت کنیم. امیدواریم توانسته باشیم اطلاعات مفیدی را در اختیارتان قرار داده باشیم. اگر اطلاعات کافی در زمینه خرید و فروش و در کل الکترودها دارید و در این مقاله به آن اشاره نشده، خوشحال می‌شویم آن را با ما در قسمت دیدگاه به اشتراک بگذارید.

 

به ما امتیاز دهید

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *