آشنایی با جوشکاری آرگون

جوشکاری آرگون چیست؟

جوشکاری آرگون همان‌طور که از نام این نوع جوشکاری متوجه می‌شویم این نوع جوشکاری بر پایه استفاده از گاز آرگون صورت می‌گیرد، به ویژه جوشکاری الکترود تنگستن که در آن از این گاز نجیب استفاده می‌شود. آرگون جزو گازهای نجیب در جدول شیمیایی مندلیف دسته بندی می‌شود و با دیگر گازهای نجیب مانند: نئون، هلیوم، کریپتون به صورت ترکیبی یک درصد از جو زمین را تشکیل می دهند. جوش‌کاری آرگون یکی از انواع خدمات جوشکاری سیار در تهران ما به حساب می‌آید که طبق آخرین متدهای روز برای مشتریان انجام می‌شود. در این مقاله می‌خواهیم به بررسی اهمیت استفاده از گاز آرگون در جوشکاری بپردازیم و ببینم که آرگون در جوشکاری چه نقش مهمی را ایفا می‌کند. در ادامه همراه ما باشید:

جوشکاری آرگون
جوشکاری آرگون

آرگون یا هلیوم؟

در بعضی از کشورها به جای آرگون از هلیوم استفاده می‌شود و به نسبت آرگون درصد کمتری را شامل می‌شود و باید آن را از جو استخراج کرد در نتیجه هلیوم را گران‌تر از آرگون می‌دانند. با اینکه هر دو یک گاز نجیب هستند و در بعضی شرایط جوشکاری به یک فضای سرشار از گاز بی اثر و محافظت شده در برابر اکسید شدن نیاز است، به همین دلایا است که آرگون از هلیوم کاربرد بیشتری در جوشکاری دارد. از ویژگی‌های دیگر آرگون این است که به عنوان یک گاز نجیب شناخته می‌شود، گازهای نجیب بی بو، بی رنگ و یکنواخت هستند و چون واکنش پذیری شیمیایی کمی دارند مگر اینکه در شرایط تشدید قرار بگیرند برای جوشکاری گزینه مناسبی هستند. همان‌طور که می‌دانید در جوشکاری جلوگیری از اکسید شدن یک نکته بسیار مهم است که آرگون این امکان را فراهم می‌کند. از این رو در جوشکاری اهمیت ویژه‌ای دارد. به این منظور در هنگام جوش آرگون از نازل مشعل عبور می‌کند و در اطراف گودال جوش مذاب به عنوان یک محافظ عمل می‌کند و تمام هوای منطقه کانون جوش را تحت کنترل خود در می‌آورد و از تشکیل اکسید جلوگیری می‌کند. برای اکسید شدن مواد باید با اکسیژن ترکیب شوند که آرگون مانع از این امر خواهد شد.

بیشتر بدانید: در مقاله انواع جوشکاری به صورت مفصل در رابطه با تمامی جوشکاری‌های موجود در این صنعت توضیح داده شده است.

اما چرا از اکسید شدن باید پرهیز کرد؟!

یک نمونه آن به این دلیل است که تشکیل اکسیدهای تنگستن علاوه بر اینکه آلودگی تنگستن را به وجود می‌آورند سبب می‌شوند که در محل جوش ترک ایجاد شود و مقاومت جوش کاهش پیدا کند و یا در قسمت مفاصل، جوش باعث ایجاد نقص شود. برای کاهش شکنندگی، ترک خوردگی، رسوب کاربید و یک جوش با ظاهر نامناسب و تغییر رنگ زیاد، آرگون می‌تواند انتخاب خوبی باشد. اگر بخواهیم بیشتر به بررسی جوش آرگون بپردازیم باید گفت که گاز آرگون از آن جهت که واکنش شیمیایی کمی دارد می‌تواند گازهای دیگر را در روند جوشکاری دفع کند بدون آنکه خود در روند جوشکاری دخالتی داشته باشد. به عبارت دیگر گاز نجیب آرگون تمایل برای واکنش شیمیایی ندارد اما با گازهای دیگر مخلوط می‌شود و همین امر درصد اکسید شدن فلز را تا حدود زیادی کاهش می‌دهد. در روش جوشکاری MIG آرگون را با دی اکسید کربن ترکیب می‌کنند. تا قوس با ثبات و پایداری بیشتری به وجود بیاید. بدین منظور ۷۵ درصد دی اکسید کربن را با ۲۵% آرگون ترکیب می‌شود. اهمیت کاربرد آرگون در جوشکاری آنجایی مشخص می‌شود که آرگون مانند یک لایه محافظتی در اطراف فلز پر کننده عمل می‌کند و اجازه نمی‌دهد که آلودگی‌های خارجی وارد جوش شوند. در نتیجه محل جوش و الکترود تنگستن از از آلودگی‌ها محافظت می‌شوند.

بیشتر بدانید: جوشکاری چیست؟

نحوه استفاده از آرگون در جوشکاری

برای استفاده از آرگون در جوشکاری یک پخش کننده گاز را به تفنگ جوش متصل می‌کنند. این تفنگ جوش دارای سوراخ‌هایی در طرفین است و از طریق یک ماشه می‌توان میزان پخش گاز را کنترل کرد، به این معنی که وقتی جوشکار ماشه را می کشد تا جوشکاری شروع شود حتی قبل از اینکه جوش شروع به ایجاد شدن کند گاز آرگون پخش می‌شود تا پیش از قوس، جوش را از آلودگی محافظت کند. در نهایت پس از اینکه کار جوشکاری تمام شد برای اطمینان همچنان گاز آرگون بر روی جوش زده می‌شود. در هنگام جوشکاری استفاده از آرگون این آنجایی مهم است که در جوشکاری مخازن و لوله‌ها ممکن است دسترسی به بعضی قسمت‌ها برای تمیز کردن دشوار باشد. در این شرایط آرگون به عنوان یک گاز در سراسر نقطه جوش کاری باعث تمیز کاری می‌شود.

 افرادی که به تازگی وارد این رشته شده‌اند ممکن است برایشان سوال پیش آید که:

آیا جوش آرگون ممکن است خطرناک باشد و آیا آرگون یک ماده منفجره است؟در پاسخ به این سوال باید گفت از آنجایی که آرگون واکنش شیمیایی بالایی نشان نمی‌دهد پس در معرض انفجار نیز قرار نمی‌گیرد. تنها نکته ای که باید در هنگام استفاده از آرگون به خاطر بسپارید تهویه مناسب است است چرا که آرگون را نمی‌توان تنفس کرد و مانند دی اکسید کربن برای بدن مضر است، در نتیجه در شرایطی که می‌خواهید جوشکاری با آرگون انجام دهید از تهویه مناسب هوا مطمئن شوید.
استفاده از آرگون در جوشکاری هزینه زیادی در بر نمی‌گیرد و در مقیاس‌های بزرگ مقرون به صرفه است، اما از آن جایی که دی اکسید کربن از آرگون ارزان‌تر در بعضی مواقع از ۱۰۰% اکسید کربن استفاده می‌شود. با این حال استفاده از آرگون می‌تواند سبب شود قوس بهتری شکل بگیرد.
یک سوالی دیگری که ممکن است برای افراد پیش بیاید این است که آیا استفاده از آرگون تاریخ انقضا دارد به این معنی که پس از مدتی دیگر نمی‌توان از این گاز نجیب در جوشکاری استفاده کرد؟
باید گفت که این گاز یک گاز نجیب است و تمایلی به واکنش با سایر مواد شیمیایی ندارد. در نتیجه می‌توان با اطمینان گفت که آرگون تاریخ انقضا ندارد.

بیشتر بدانید: تفاوت جوشکاری آرگون و co2

کاربرد جوشکاری آرگون
کاربرد جوشکاری آرگون

کاربردهای جوش آرگون

کاربرد جوش کاری آرگون امروزه بسیار زیاد است. به طور مثال فولادی که برای بسته بندی مواد غذایی استفاده می‌شود باید ضد زنگ باشد و جوشکاری آن بدون آرگون امکان پذیر نیست. در نیروگاه و پالایشگاه‌ها از جوشکاری TIG استفاده می‌شود که آنها نیز وابسته به جوشکاری آرگون هستند. بدون وجود آرگون، هیدروژن، اکسیژن، نیتروژن در اطراف قطعه جوشکاری می‌تواند خطر آفرین باشد در نتیجه با استفاده از گاز آرگون این خطر را دفع می‌کنند.

بیشتر بدانید: الکترود جوشکاری چیست و چه کاربردی در صنعت جوشکاری دارد؟

انتخاب سیم جوش آرگون

انتخاب سیم جوش مناسب در جوشکاری با آرگون یک نکته حائز اهمیت است. سیم جوش‌های آرگون کد گذاری شده‌اند و در هنگام انتخاب باید با شناسایی نوع سیم جوش گزینه مناسب را انتخاب کنید چرا که استفاده از سیم جوش نامناسب سبب می‌شود علاوه بر از دست دادن زمان، هزینه‌ی اضافی را نیز متحمل خواهید شد.

آموزش جوش‌کاری آرگون

برای فراگیری مهارت لازم در زمینه جوش کاری آرگون و دریافت مدرک معتبر نیاز است تا در دوره‌های جوشکاری آرگون شرکت کرده و آموزش‌های پایه آن را فرا بگیرید. این روزها دوره‌های آموزش جوش کاری آرگون در مراکز فنی و حرفه‌ای در حال برگزاری است. برای مشاهده نمونه‌ی کارها در جوشکار سیار با ما در ارتباط باشید. تیم جوشکار سیار با سال‌ها تجربه در زمینه جوشکاری شبانه روزی با بالاترین کیفیت در خدمت شماست. در این نوشته سعی کردیم به صورت مفصل در رابطه جوش کاری آرگون صحبت کنیم. امیدواریم توانسته باشیم مطالب مفیدی را در اختیارتان قرار داده باشیم. خوشحال می‌شویم اگر نکته‌ای در این رابطه می‌دانید، در قسمت دیدگاه این نوشته با ما به اشتراک بگذارید.

5/5 - (1 امتیاز)

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *