تقریبا همه افراد کم و بیش با جوشکاری آشنا هستند. همه میدانیم که جوشکاری فرایندی است که طی آن قطعات مختلف به یک دیگر اتصال پیدا میکنند. جوشکاری در روشهای مختلفی انجام میشود که در این میان روش قوس الکتریکی رایجترین روش است. نکتهای که باید بدانید این است که در جوشکاری ترفندها و تکنیکهایی وجود دارد که موجب راحتتر شدن، سریعتر شدن و آراستگی، زیبایی و کیفیت بیشتر کار خواهند شد. در این مطلب قصد داریم شما را با 15 ترفند از بهترین ترفندهای جوشکاری آشنا کنیم.
مهره جوش چیست؟
قبل از آشنایی با ترفندها و تکنیکهای جوشکاری لازم است با مهره جوش آشنا شوید تا تکنیک آن را در این فرایند بهتر درک کنید. مهره جوش در واقع فلزی است که به صورت رسوب، در درون کار و یا روی سطح آن قرار میگیرد. مهره جوش همان میزان فلز ذوب شده است که در محل جوشکاری به جای میماند. مهره جوش در دو نوع کلی تحت عنوان مهره جوش مستقیم و یا بافتنی وجود دارد و نقش مهمی در فرایند جوشکاری دارد. حال بریم و با مهمترین و اصلیترین ترفندهای جوشکاری آشنا شویم.
اصلیترین ترقندهای جوشکاری چیست؟
ما در این نوشته سعی داریم شما را با مهمترین تکنیکهایی که در این زمینه وجود دارد، آشنا سازیم. 15 موردی که در ادامه برایتان شرح میدهیم از اساسیترین ترفندهایی است که هر جوشکاری باید آن را بداند و در حین عملیات از آن استفاده نماید.
بیشتر بدانید: جوشکاری سیار در تهران را به ما بسپارید تا با به کارگیری بهترین ترفند و تکنیکها بهترین نتیجه را دریافت کنید.
1- کنترل و برقراری تعادل در میان سرعت حرکت و میزان گرما و حرارت یا ترفند مهره جوش بی نقص:
این مورد، یکی از مهمترین ترفندهایی است که در خدمات جوشکاری و آهنگری به کار برده میشود، هر جوشکاری که به خوبی این ترفند را اجرا کند موفق تر خواهد بود. همان طور که میدانید، در حین انجام جوشکاری، گرما و حرارت زیادی تولید میشود که این گرما و حرارت موجب ذوب شدن فلز خواهد شد. شما باید بتوانید با تمرین و تکرار زیاد، گرما و حرارت را به نحوی کنترل کنید که هم قطعات به یک دیگر اتصال پیدا کرده و هم مانع ذوب شدن فلز توسط حرارت شوید.
2- ترفند مهره جوش متناوب (پرشی):
این ترفند از جوشکاری که احتمالا اغلب شما آن را به چشم دیدهاید، به گونهای است که مهره جوشها در فاصله سه یا چهار اینچی از یک دیگر قرار میگیرند. در نهایت فضاهای خالی که در فاصله بین مهره جوش ها وجود دارد، پر خواهد شد. اگر فواصل 3 تا 4 اینچی بین مهره جوش ها را فاکتور بگیریم، میتوان گفت مهره جوش متناوب یا پرشی در واقع به نوعی همان مهره جوش مستقیم خواهد بود. اما شاید بهتر باشد قبل از اطلاع از مابقی ترفندها کمی بیشتر در مورد جوشکاری بدانید. ما در مقاله جوشکاری چیست تمامی آنچه را که باید بدانید، شرح دادهایم.
3- ترفند مهره جوش رشتهای (مستقیم):
این ترفند در واقع راحت ترین و متداولترین نوع مهره جوش است. انجام این ترفند بدین صورت است که الکترود به صورت مستقیم حرکت میکند و دو قطعه مجاور را به یک دیگر اتصال میدهد.
4- ترفند مهره جوش پشت صفحه:
اعمال کردن این ترفند نسبت به سایر ترفندها کمی سخت تر خواهد بود. ترفند مهره جوش پشت صفحه اغلب با هدف جلو گیری از ایجاد ترک در فلز و فرآیند مضر خوردگی، انجام میگیرد. جهت اعمال کردن ترفند مهره جوش پشت صفحه لازم است مهره جوشهای کوچکی در مسیر راست به چپ در محل اتصال دو قطعه ایجاد کنید.
5- ترفند مهره جوش بافته شده:
این ترفند نیز در مواقع زیادی به کار برده میشود و برای جوشکاری در ابعاد وسیع بسیار مناسب است. بافتهای جوش در این ترفند میتوانند انواع متعددی مانند زیگزاگ، هلال، مجعد و… داشته باشند.
6- ترفند جوش کاری پلهای:
جوش کاری پلهای در واقع به کار بردن هم زمان ترفند مهره جوش رشته ای (مستقیم) و ترفند مهره جوش بافته شده است که به صورت طرح پلکانی به جای میماند.
7- ترفند جوش کاری J:
همان طور که از نام این ترفند پیدا است، مهره جوشها مشابه با حرف J خواهند بود. کاربرد این ترفند برای مواقعی است که میخواهیم قطعات به صورت لب به لب، کاملا و به صورت موثر به هم اتصال پیدا کنند.
8- ترفند خال جوش:
در رابطه با ترفند خال جوش باید گفت، این ترفند در مواقعی به کار میرود که هدف اتصال دو فلز با ابعاد بزرگ به یک دیگر است. در این ترفند لازم است کنجهای اصلی دو فلز را توسط چند خال جوش به یک دیگر متصل کنید تا ادامهی فرایند جوش کاری راحت انجام شده و با حرکت و تکان خوردن دو قطعه با مشکل مواجه نشود. لازم به ذکر است ترفند خال جوش برای اتصال دو لوله به یک دیگر نیز به کار میرود. بدین صورت که لولهها در چند نقطه به یک دیگر اتصال یافته و ثابت شده، سپس فرایند جوش کاری ادامه یافته و کامل میشود.
9- ترفند انتقال قوسی (قوس کوتاه):
این ترفند نیاز به کنترل سرعت، تنظیم آمپر و ولتاژ دارد. با انجام این ترفند میتوانید جوشهایی عمیق و با نفوذ زیاد را روی فلزهایی که دارای ضخامت زیادی هستند اعمال کنید.
10- ترفند انتقال با پاشش حرارتی:
در این ترفند، مهرههای جوشی کوچکی ایجاد میشود که برای آن به سرعت جوش کاری بیشتری نیاز دارید. لازم به ذکر است آمپر، ولتاژ و سرعتی که در این ترفند به کار میبرید، نسبت به ترفند انتقال قوسی بیشتر خواهد بود.
11- ترفند جوش کاری T:
در این ترفند، مهره جوشها مشابه حرف T قرار میگیرند. هدف از اعمال کردن این ترفند جوش کاری، اتصال عمودی دو قطعه فلز به یک دیگر است.
12- ترفند جوش کاری دایرهای:
در رابطه با این ترفند باید گفت که میزان استفاده از آن نسبت به سایر روشها خیلی کم تر است. این ترفند بسته به شرایط خاص اعمال میشود. از موارد کاربرد این ترفند میتوان به جوش کاریهای سطحی اشاره کرد.
13- ترفند جوش کاری 8 و زیگزاگ:
در این ترفند مهره جوش به صورت زیگزاگی ایجاد شده و موجب میشود یک گذرگاه پوششی روی فلز اعمال گردد.
14- ترفند پاس جوش کاری:
این ترفند با هدف جوش کاری فلزاتی که دارای ضخامت زیادی هستند استفاده میشود. در این ترفند لازم است دو یا چند مهره جوش رشتهای جهت اتصال کامل و درست دو قطعه به یک دیگر اعمال گردد.
15- ترفند جوش کاری به شکل مربع و حرف C:
همان طور که نام، گویای ماهیت است، در این ترفند مهر جوش ها مشابه مربع و حرف C ایجاد میشوند. کاربرد این ترفند جالب، میتواند در مواقعی باشد که قصد داریم دو قطعه را به صورت صاف و یا عمودی به یکدیگر اتصال دهیم.
سخن آخر
در این مطلب سعی کردیم کاربردی ترین و متداول ترین ترفندها تکنیک های جوش کاری را برای شما عزیزان شرح دهیم. همان طور که گفته شد، هر یک از ترفندها برای کارهای خاصی اعمال می شود و هدف از آن نیز بهبود نتیجه خواهد بود. اگر ترفندها و تکنیکهای دیگری میشناسید، خوشحال میشویم در قسمت دیدگاه این نوشته برای ما بیان کنید.