جوشکاری علم اتصال دو قطعه فلز به یکدیگر است که به وسیله حرارت آنها را به یکدیگر جوش میدهند. هدف از جوشکاری انتقال نیرو بین بخشهای مختلف است. به همین منظور روشهای مختلفی برای انجام جوشکاری وجود دارد و بسته به نوع نیاز میتوان از انواع مختلف جوشکاری استفاده کرد. به طور کلی جوشکاری را به دو دسته ذوبی و غیر ذوبی تقسیم میکنند.
جوشکاری ذوب شامل:
• جوشکاری الکترونی
• جوشکاری لیزری
• جوشکاری اکسی گاز
• جوشکاری قوسی
است و در این میان برای جوشکاری قوسی زیر مجموعههایی را شامل میشوند. روشهای جوشکاری قوسی را به ترتیب زیر می توان نام برد:
• الکترود دستی
• زیرپودری
• توپودری
• الکترود فلزی تحت پوشش گاز
• الکترود تنگستنی
• پلاسما
جوشکاریهای غیر ذوب شامل دسته بندی زیر میشود:
• جوشکاری مقاومتی
• جوشکاری اصطکاکی
• جوشکاری انفجاری
• جوشکاری فراصوتی
• جوشکاری نورد
در ادامه با بررسی هر یک از انواع جوشکاری آشنا خواهیم شد همراه ما باشید:
تفاوت جوشکاری ذوبی و جوشکاری غیر ذوبی
در روش جوشکاری ذوب عامل اتصال دو قطعه، مواد مذاب است. به این معنی که از آنجایی که با حرارت دو قطعه به حالت مذاب در میآیند و میان آنها فلز پر کننده جریان دارد مقاومت و جوشکاری به نهایت خود خواهد رسید و پس از سرد شدن مواد مذاب به حالت انجماد در میآیند و دو قطعه را به همدیگر متصل میکنند. در روش جوشکاری غیر ذوبی بدون آنکه فلز پایه ذوب شود میان دو قطعه پیوستگی ایجاد میشود. به عبارت دیگر هیچ ماده پر کنندهای را میان دو قطعه استفاده نمیکنند.
اگر ساکن تهران هستید و نیاز سریع به جوشکاری سیار در تهران دارید، تیم ما آماده است تا در اسرع وقت کلیه خدمات جوشکاری شما را انجام دهد. کافی است همین حالا با ما تماس بگیرید.
جوشکاری قوسی
یکی از مهمترین روشهای جوشکاری ذوبی جوشکاری قوسی است که با قوس الکتریکی به وجود میآید، به این منظور میان الکترود و قطعاتی که میخواهند و هم جوش بخورند از قوس الکتریکی استفاده میکنند. همانطور که پیشتر نیز گفتیم جوشکاری قوسی در انواع مختلفی کاربرد دارد. به طور مثال جوشکاری با الکترود روکش دار یکی از پرکاربردترین انواع جوشکاری قوسی است. در این روش دو الکترودی که استفاده میشوند روکش دار هستند و قوس الکتریکی حرارت لازم برای اتصال را فراهم میکند. این روش از آنجا پرکاربرد است که هم از نظر قیمتی مقرون به صرفه است و هم تجهیزات آن را میتوان به راحتی جابجا کرد. نکته مهم که باید به خاطر بسپارید این است که برای جوشکاری فلزاتی که آهن نیستند، نمیتوان از این روش استفاده کرد. نوع دیگر از جوشکاری قوسی، جوشکاری قوسی زیر پودری است. در این روش حرارت توسط قوسی که بین قطعات و سیم جوش ایجاد شده حرارت لازم را تامین میکند. از این روش برای جوشکاری قطعات ضخیم و طولانی استفاده میشود. جوشکاری قوسی توپودری نوع دیگری از جوشکاری قوسی است که پیشرفتهتر است و قوس الکتریکی ایجاد شده میان قطعات و سیم جوش حاوی پودر ایجاد میشود. یک نکته مهم در استفاده از این روش این است که شما نیازی به تعویض الکترودها ندارید.
از دیگر روشهای جوشکاری قوسی جوشکاری قوسی کربنی است که با آن که در سالهای گذشته بسیار پرکاربرد بوده است، امروزه نیز جزو روشهای مرسوم شناخته میشود. در این روش از الکترود کربن استفاده میشود قوسی که میان الکترودهای کربن ایجاد میشود سبب تولید انرژی خواهند شد. یک روش پرکاربرد جوشکاری قوسی، جوشکاری قوسی با الکترود تنگستنی است. از آنجایی که قوس بین الکترودها دیر ذوب هستند باعث ذوب فلز پایه خواهند شد. جوشکاری قوسی با الکترود فلزی تحت پوشش گاز یکی دیگر از انواع جوشکاریهای قوسی است به این معنی که به جای الکترود روکشدار از الکترودهای بدون روکش استفاده میکنند. در این روش اگر از گاز بی اثر استفاده کنند به آن جوشکاری میگ میگویند و اگر از گاز فعال استفاده شود جوشکاری مگ گفته میشود. جوشکاری قوسی پلاسما یکی دیگر از انواع جوشکاری الکترود تنگستنی است و برای جوشکاریهای آلومینیوم کاربرد فراوان دارد.
بیشتر بدانید: الکترود جوشکاری چیست؟
جوشکاری ذوبی اکسی گاز
در این نوع جوشکاری ذوبی انرژی مورد نیاز آن از سوختن یک گاز حاصل میشود. در مشعلهای این نوع جوشکاری محفظهای تعبیه شده تا گازها با یکدیگر مخلوط شوند.
جوشکاری لیزری
در این نوع جوشکاری با پرتو لیزر یک جوش ظریف و البته عمیق ایجاد میشود. در این روش انرژی که استفاده میشود به نسبت دیگر روشها کمتر است. جوشکاری لیزری یکی از خدمات مهم جوشکاری و آهنگری است که نیازی به فلز پر کننده وجود ندارد.
جوشکاری پرتو الکترونی
یکی از پیشرفتهترین روشهای جوشکاری ذوبی در حالت لیزری است که بیشترین حرارت را تولید میکند. در این روش الکترونها به سطح قطعه برخورد میکنند و انرژی جنبشی حاصل از آنها به گرما تبدیل میشود. حرارت تولید شده میتواند تا عمق بسیار زیادی نفوذ کند. به همین دلیل برای جوشکاری قطعات بسیار ضخیم کاربرد دارد. از آنجایی که روش گرانی است ترجیحا استفاده نمیشود.
جوشکاریهای غیرذوبی
در ادامه تعدادی از جوشکاری های غیر ذوبی را هم نام میبریم؛
جوشکاری مقاومتی
یکی از پرکاربردترین جوشکاریهای غیر ضروری به حساب میآید. این روش از سیم جوش استفاده نمیشود و جوشکاری در این روش بسیار سرعت دارد. به طور همزمان جریان الکتریکی و فشار مکانیکی سبب اتصال قطعات به یکدیگر میشود.
جوشکاری اصطکاکی
این نوع جوشکاری زمانی کاربرد دارد که بخواهیم در حالت جامد، جوشکاری انجام دهیم. حرارت حاصل بر اثر ضریب اصطکاک بین سطوح حرارت تولید می شود. سطوحی که درگیر این حرارت هستند به حالت خمیر در میآیند و در نهایت با اعمال فشار و گردش دورانی دو نقطه به یکدیگر متصل میشود. به همین منظور برای اتصال فلزات غیر همجنس از این روش میتوان استفاده کرد.
جوشکاری انفجاری
این نوع جوشکاری یکی از روشهای جوشکاری است که پرکاربرد نیست و در اثر برخورد دو قطعه یک پیوند متالورژیکی ایجاد میشود. از این روش جوشکاری در حالتهای جامد استفاده میشود.
جوشکاری فراصوتی
در این روش از ارتعاشات التراسونیک استفاده میکنند. برای ایجاد اتصال میان دو فلز در نقطه تماس، فرکانسی معادل 20 الی 70 کیلو هرتز ایجاد میشود. سپس به کمک یک فشار سبب ایجاد اتصال مکانیکی میشوند.
جوشکاری با نورد
برای اتصال ورقهای فلزی از این روش استفاده میکنند، برای اتصال ورقها در این روش باید فشار زیادی وارد کرد.
جوشکاری زیر آب
نوع دیگر جوشکاری، جوشکاری در زیر آب است که به دو روش: جوشکاری خشک و جوشکاری مرطوب انجام میشود. در هر دو نوع روش از الکترود مخصوصی استفاده میشود. در این روش منبع را روی آب نگه میدارند و به وسیله اتصالاتی جوشکاری در زیر آب انجام میشود.
کلام پایانی
در این نوشته سعی کردیم، مهمترین انواع جوشکاری را به همراه اصلیترین کاربردهای هر یک برایتان بیان کنیم. در دنیا بیش از 70 نوع روش جوشکاری وجود دارد که کاربردهای متنوعی دارند. ما در این مقاله عامترین و اصلیترین آنها را معرفی کردیم. چیزی که در رابطه با این موضوع مهم است این است که اگر به دنبال یادگیری این حرفه هستید، باید از سیر تا پیاز آن را بشناسید. با تمامی انواع روشهای جوشکاری آشنا شوید تا در موقعیتهای مختلف بدانید دقیقا از چه مواردی باید استفاده کنید. امیدواریم توانسته باشیم دید خوبی را به شما داده باشیم. همچنین خوشحال میشویم نظرات و پیشنهادات شما و در کل هر آنچه را که در رابطه با این حوزه میدانید را با ما در قسمت دیدگاه این نوشته به اشتراک بگذارید. شما چه نوع دیگری از فرایند جوشکاری میشناسید؟